X

De invloed van de aanwezigheid van je telefoon op je productiviteit

  • 4 minuten
  • Amber Prinsen

<<Ping>> Een berichtje op je telefoon. Nee, niet gelijk kijken. Eerst even dit mailtje afmaken. Nou ja, even dan. Misschien is het belangrijk.

Herkenbaar? Ons leven wordt inmiddels behoorlijk gedomineerd door de mobiele telefoon. Nederland heeft de hoogste smartphone-penetratie van alle landen wereldwijd. Maar liefst 94% van de Nederlanders heeft een mobiel (Global Digital Report 2018). Die wordt vooral gebruikt voor WhatsApp. Bijna 10 miljoen Nederlanders gebruiken de app dagelijks om een berichtje te versturen. Grote kans dat je het afgelopen uur ook nog op WhatsApp zat.  

De keerzijde van gemak

Het is ook zo makkelijk om even een berichtje te versturen. Het effect is wel dat het veelvuldig gebruik steeds vaker als storend wordt ervaren door anderen. We kennen allemaal die collega die tijdens vergaderingen steeds op zijn mobiel bezig is en vervolgens belangrijke informatie mist. Of je partner die roept: “Even dit berichtje en dan luister ik”. Maar zelf doen we het net zo hard.

De mobiele telefoon heeft niet alleen impact op onze relaties, maar ook op ons concentratievermogen en onze productiviteit. Door steeds op je mobiel te kijken, raak je niet in een flow. Flow is een modus waarbij je helemaal opgaat in je werk en volledig productief bent. Om in een flow te raken, moet je minimaal een aantal minuten geconcentreerd zijn op een bepaalde taak. Door het trillen, de geluidjes of notificaties van onze telefoon wordt die concentratie steeds onderbroken. Onderzoek heeft bewezen dat dit een negatieve invloed heeft op onze productiviteit.  

Terug in je flow

Na een onderbreking duurt het gemiddeld 20 minuten voordat je weer terug bent in je concentratie. Het duurt dus langer dan alleen even dat berichtje lezen voor je weer terug bent waar je gebleven was. Tel je dat allemaal bij elkaar op, dan gaat er een hoop productiviteit op een dag verloren. En dat is jammer want we hebben het allemaal al druk genoeg. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips hoe je zo productief mogelijk kunt zijn. En sociaal op zijn tijd.

Zet notificaties uit
Het helpt al veel als je minder belangrijke notificaties op je mobiel uitzet. Moet je bij elke e-mail weten dat je een nieuw bericht hebt? Het is veel productiever om een paar keer per dag je e-mail te checken en te beantwoorden. Niemand verwacht dat je binnen een paar minuten antwoordt.

Berg je telefoon op
Merk je dat je je telefoon uit gewoonte regelmatig oppakt om even iets te checken op internet of Facebook? Leg hem dan in een andere kamer. Of als dat niet gaat, in een la. In ieder geval ergens waar hij niet direct in het zicht ligt.

Apps die helpen je schermtijd te verminderen
Er bestaan verschillende apps die je helpen om je bewust te worden van de tijd die je doorbrengt op je telefoon. Op je iPhone kun je onder je instellingen je schermtijd instellen. Die houdt bij hoeveel je op je scherm kijkt. Hiermee kun je ook schermvrije tijd instellen. Quality Time doet hetzelfde voor je Android telefoon.

Forest is een app die hetzelfde doet, maar dan op een speelse manier. Je stelt zelf een bepaalde schermvrije tijd in. Daarna plant de app een boom. Het doel is een heel bos met zoveel mogelijk bomen bij elkaar te sparen. Kijk je binnen de schermvrije tijd toch op je telefoon, dan gaat je laatst geplante boom dood.

Stel telefoonvrije tijden in
De genoemde apps helpen om je schermtijd te verminderen, maar het is ook goed om regelmatig telefoonvrije tijden in te plannen. Bijvoorbeeld nadat je je e-mail ’s ochtends hebt bekeken en je je echt even wilt concentreren om wat werk af te krijgen. Stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld: “Ik mag tot de lunch niet op mijn telefoon kijken.” Je zult zien dat je dit steeds makkelijker afgaat. Zeker als je merkt hoe productief je ervan wordt!

Het is ook goed om tijdens vergaderingen alle telefoons vooraf in te zamelen. Leg ze bijvoorbeeld bij binnenkomst in een mandje. Je zult zien dat de vergaderingen een stuk sneller gaan!

Eh, en mijn klanten dan?

Het nadeel van het wegleggen of uitschakelen van je telefoon is dat je klanten je niet kunnen bereiken. En dat wil je natuurlijk wel. Voor je het weet, gaan ze naar de concurrent. Om hen op te vangen, kun je je telefoon doorschakelen naar een  antwoordservice. Daar nemen professionele telefonistes voor jou de telefoon op. Jij kunt je concentreren en je klant wordt netjes te woord gestaan.

Je hoeft niet bang te zijn dat je klanten bij onwetende telefonistes terechtkomen. Bij BizziPhone heb je namelijk je eigen vaste telefoniste. Je kunt haar vooraf briefen over jouw bedrijf. Zij is dus volledig op de hoogte.

Alle binnenkomende telefoontjes zet ze in je dashboard. Zo kun je nadat je je werk hebt afgerond, heel efficiënt al je telefoontjes in een keer afhandelen. En dat geeft een productief gevoel!

Wil je testen hoe productief je kunt zijn zonder storende telefoontjes? Probeer ons dan nu 30 gratis en vrijblijvend uit.

post about img

Vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel of interesse in een of meerdere van onze dienst?

Neem contact op met Nikki van BizziPhone. Zij staat je graag te woord om te bespreken hoe ook jij de beste service aan je klanten kan geven.

Hoe kunnen we het succes van jouw organisatie vergroten?

Gun klanten de beste support en service via elk kanaal!

Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top