X

Hoe goed kun jij multitasken?

  • 3 minuten
  • Amber Prinsen

Onze vrije tijd gebruiken we om te ontspannen van alle inspanningen tijdens ons werk. Dat is altijd zo geweest, maar het lijkt wel alsof we steeds meer moeten compenseren tegenover de stress op het werk. Als gevolg schieten yoga studio’s als paddenstoelen uit de grond en gaan we steeds vaker even een paar dagen weg om bij te komen. 

Kortom, we hebben meer behoefte aan intensieve ontspanning dan een paar jaar geleden. Een van de redenen hiervoor is dat we in de afgelopen jaren meer zijn gaan multitasken. Dat maakt het onrustiger voor ons brein, waardoor we meer behoefte hebben aan rust. 

Toch hoort het er nu eenmaal bij tegenwoordig: meer dingen tegelijkertijd doen. Denk jij van jezelf dat jij wel goed kunt multitasken? Of ben je benieuwd naar het effect van multitasken op jouw functioneren? Dan hebben we een leuke test voor je.

Doe de test

Onderzoekers roepen al jaren dat multitasking niet efficiënt is. Maar hoe kwalijk is een appje of telefoontje tussendoor, terwijl je eigenlijk bezig bent met een e-mail? Met de volgende test kun je binnen een paar seconden het effect zien van multitasking. We dagen je uit het eens te proberen.

 

Monotasking:

Schrijf zo snel mogelijk alle letters van het woord multitasking op
daaronder geef je vervolgens elke letter, opvolgend een nummer: 1,2,3, etc.
Houd het aantal seconden bij op een stopwatch.

Multitasking:

Vervolgens doe je hetzelfde, maar je schrijft eerst een letter van het woord multitasking en vervolgens het bijbehorende cijfer.
Ook hiervan houd je de tijd bij.

 

Het is zeker dat de laatste methode je meer tijd kostte, omdat je hersenen meer moeten schakelen. 

Als dit al bij een relatief eenvoudige taak het geval is, kun je nagaan hoeveel tijd dit kost als je bezig bent met een meer gecompliceerde taak.

De effecten van multitasking

Naast de extra tijd die het kost om de taak zelf uit te voeren, kost het ook tijd om te wisselen tussen activiteiten. Het kost je zo’n 6 tot 20 minuten per keer om weer terug te komen op hetzelfde concentratieniveau. Per keer, per taak. Reken dat maar eens uit over een hele werkdag.

Bovendien maak je meer fouten als je vaker wisselt tussen verschillende zaken. Ze zeggen niet voor niks dat multitasken je dommer maakt. 

Ook fysiek en geestelijk heeft het effect op je. Tijdens het multitasken werk je gehaaster, waardoor je meer stresshormonen aanmaakt. Dat maakt dat je vermoeider bent aan het einde van de dag. 

Wat kun je zelf veranderen?

We kunnen niet meer helemaal terug naar vroegere tijden, waarbij je je kon concentreren op één taak. Toch is er genoeg dat je zelf kunt doen om te zorgen dat je minder moe bent na een werkdag. 

Het helpt als je werkt in blokken. Het beste kun je werken in blokken van 45 minuten. Stel jezelf een doel in die tijd en sluit je af van alle afleidingen. Geen internet, geen mobiele telefoon en ook geen telefoontjes tussendoor. Je zult zien hoe snel je ineens door je to do lijst vliegt. En hoe de kwaliteit van je werk verbetert!

Niet ten koste van de klant natuurlijk!

Makkelijk gezegd natuurlijk, om je af te sluiten en de telefoon niet op te nemen. Maar wat als er een klant belt? 

In die gevallen kun je de telefoon doorschakelen naar een telefoonservice. Zij beantwoorden de telefoon, terwijl jij lekker door kunt werken. Jij blij, klant blij. 

Van alle inkomende telefoontjes ontvang je een bericht per SMS of e-mail, maar dat kan wel even wachten tot je je 45 minuten taak hebt afgerond. Blijkt het dan dringend te zijn? Dan bel je direct terug. 

Alle inkomende gesprekken vind je ook terug in je dashboard. Daar heb je het complete overzicht. Je kunt dan kiezen om telefoontjes die niet zo dringend zijn, later op de dag te beantwoorden. Als je dat ook in een blok doet, ben je heel efficiënt bezig. Bovendien heb je op dat moment onverdeelde aandacht voor je klant. En dat zal hij of zij waarderen. 

Persoonlijke aandacht versus voicemail

Het voordeel van doorschakelen naar een telefoonservice vergeleken met een voicemail, is de persoonlijke aandacht. Bij BizziPhone heb je je eigen vaste telefoniste. Je kunt haar vooraf inlichten over jouw bedrijf. Dat is wel zo prettig voor klanten. Voor hen zal het zijn alsof ze bij jullie in dienst is. Zij is professioneel getraind. Voor de klant komt een telefoniste een stuk vriendelijker over dan een voicemail.

Gratis 30 dagen meer rust in je brein 

Wil je ervaren hoe het is om geconcentreerd te werken zonder telefoontjes tussendoor? Kijk dan nu naar de verschillende pakketten die we bieden en probeer ons 30 dagen gratis en vrijblijvend uit. Je zult zien hoeveel meer rust het geeft als je je kunt focussen op één taak.  

post about img

Vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel of interesse in een of meerdere van onze dienst?

Neem contact op met Nikki van BizziPhone. Zij staat je graag te woord om te bespreken hoe ook jij de beste service aan je klanten kan geven.

Hoe kunnen we het succes van jouw organisatie vergroten?

Gun klanten de beste support en service via elk kanaal!

Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top