X

De invloed van onderbrekingen tijdens werk

  • 4 minuten
  • Amber Prinsen

Ken je dat gevoel dat je naar kantoor rijdt en in je hoofd al de planning voor die dag doorneemt? Eenmaal op kantoor komt er steeds van alles tussen. Een collega die ‘even’ een vraag heeft, telefoontjes, sms’jes, e-mailtjes die schreeuwen om te worden beantwoord. Vervolgens probeer je weer terug je concentratie op te pakken, maar dat valt niet mee. Aan het einde van de dag heb je nog steeds niet gedaan wat je wilde, maar je voelt je compleet afgedraaid. In deze blog bespreken we hoe je concentratie kunt verbeteren.

Concentratieproblemen op de werkplek

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we op een werkdag gemiddeld elke 11 minuten worden gestoord. Dat is zo’n 5 keer per uur! Bij elkaar duren de onderbrekingen gemiddeld 2,1 uur per werkdag. Bovendien duurt het ook nog eens zo’n 20 tot 25 minuten voor je terug bent in je workflow na een onderbreking. Je bent dus niet de enige met concentratieproblemen!

Vooral als je een moeilijk artikel, een aantrekkelijke offerte of gedegen rapport wilt schrijven, dan heb je je volle aandacht nodig. Als je je in een rustige omgeving even helemaal kunt afsluiten, dan merk je dat je in een flow komt. Het artikel of die offerte staat ineens binnen een uur op papier. Op kantoor duurt het met alle onderbrekingen en de tijd die je nodig hebt om weer terug in je flow te komen, minstens twee uur. Dat is een uur verspilde productiviteit. Dat niet alleen: de kans dat je werk beter is en minder fouten bevat, is ook nog eens groter, als je je kunt concentreren.

Gevolgen van onderbrekingen

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar afleidingen op onze werkplek. Hieruit komen de volgende gevolgen naar voren.  

Tijd (en productiviteit)
Deze noemden we al: het verlies van tijd. Wat je geconcentreerd in 1 uur kunt doen, kost met onderbrekingen al gauw zo’n 2 uur. Natuurlijk zijn die onderbrekingen af en toe ook noodzakelijk. Het scheelt wel als je ze tegelijkertijd in 1 keer kunt afhandelen. Dan hoef je niet steeds weer terug te komen in het werk waar je mee bezig was. Dat scheelt tijd!

Voldoening in je werk
Een journalist voor Forbes ondervroeg 6000 mensen over onderbrekingen op hun werk. Uit de antwoorden bleek niet alleen dat het invloed heeft op de productiviteit, maar vooral ook op de arbeidsvreugde. Van de respondenten die vaak werden gestoord, verlaat 56% regelmatig het werk met de gedachte: “Heb ik vandaag wel iets bereikt?”. Degenen die zich wel kunnen focussen, antwoordden dat ze in 67% van de gevallen hun kantoor verlieten met een gevoel dat het een succesvolle dag was. Dat is nogal een verschil! Als je het gevoel hebt dat je meer bereikt op een werkdag, dan zul je ook meer plezier beleven aan je werk.

Gezondheid
Je niet kunnen focussen heeft ook invloed op je (mentale) gezondheid. De mensen die zich kunnen afsluiten, voelen zich veel meer voldaan en minder gestrest na een werkdag. Op de lange duur heeft dit invloed op zowel je fysieke als je geestelijke gezondheid.

Fouten
Ook het aantal fouten neemt toe als je steeds uit je concentratie wordt gehaald. Zelfs een korte onderbreking vereist dat je je aandacht verlegt. Dat heeft een nadelig effect op het correct uitvoeren van taken, blijkt uit diverse onderzoeken.

Dat geldt niet alleen voor het verleggen van de aandacht, ook je focus na een onderbreking is minder diep. Onderzoekers ontdekten dat na een verstoring een deel van je mentale energie nog wordt gebruikt voor dat waar je tijdens de onderbreking mee bezig was. Zelfs daarna is de kans op fouten dus groter dan wanneer je ononderbroken aan een taak kunt doorwerken.

Tips om je concentratie te verbeteren

De feiten spreken voor zich. Waarschijnlijk had je deze ook niet nodig om je te vertellen dat je zonder onderbrekingen beter werk aflevert. Maar zo werkt het nu eenmaal in de 21e eeuw. Bovendien storen je collega’s of klanten je niet voor niets. Ze willen graag iets van je kopen of verder met hun werk. Die verstoringen zijn dus vaak noodzakelijk. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je aan het einde van de dag zelf een voldaan gevoel hebt over wat je hebt gedaan en tegelijkertijd je collega’s en klanten tevreden houden?

Wij geven je een aantal tips waarmee je eenvoudig je concentratie kunt verbeteren:

  • Blok uren in je agenda om geconcentreerd te werken. In deze uren gelden de volgende regels:
  • Zet je e-mail uit.
  • Laat je collega’s weten dat ze je een uur niet mogen storen.
  • Schakel je telefoon door.
  • Na dit uur heb je weer alle tijd en aandacht om hen aandachtig te woord te staan.

Lijkt je dit wel wat? Dan is het uitbesteden van je telefoondienst en het beheren van je agenda aan een professionele klantenservice een goede investering. Zo kun jij ongestoord werken en krijgen je klanten alsnog de beste service. Zij krijgen altijd een vaste telefoniste aan de lijn die op de hoogte is van jouw merk en jouw bedrijf. Je kunt doorschakelen op de momenten dat het jou uitkomt.

Kijk op onze website om meer te lezen over onze diensten. Des te sneller kun jij weer terug in je flow!

post about img

Vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel of interesse in een of meerdere van onze dienst?

Neem contact op met Nikki van BizziPhone. Zij staat je graag te woord om te bespreken hoe ook jij de beste service aan je klanten kan geven.

Hoe kunnen we het succes van jouw organisatie vergroten?

Gun klanten de beste support en service via elk kanaal!

Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top