X

Leadgeneratie met een live chat service

  • 4 minuten
  • Amber Prinsen

Steeds vaker gebruiken websitebezoekers de chatfunctie. Heel handig als je tijdens het online shoppen vragen over een product of dienst hebt. Het is toegankelijker dan bellen of een mail sturen. Daarom zullen steeds meer consumenten chats gebruiken. Bedrijven kunnen hun voordeel doen met deze ontwikkeling. Een live chat service biedt uitstekende mogelijkheden voor leadgeneratie. In deze blog leggen we je uit hoe je klantvragen kunt omzetten in sales.

Populariteit chatfunctie

Steeds vaker zie je de chatfunctie op websites verschijnen. Deze is er vooral om tegemoet te komen aan de klantvraag. In een onderzoek van Software Advice antwoordt maar liefst 44 procent van de respondenten dat ze voorkeur hebben voor de chat als ze vragen willen stellen tijdens een online aankoop. Chatten heeft verschillende voordelen. Het is:

  • laagdrempelig, makkelijker dan een telefoontje of e-mail;
  • stil, je stoort geen collega’s en
  • je bent bereikbaar buiten kantoortijden.

Met name millennials maken graag gebruik van de chatfunctie. Het aantal chatters zal in de komende jaren daarom alleen maar verder stijgen.

Een chatfunctie is dus alleen al uit klantvriendelijkheid te overwegen. Je klant verwacht dat je deze aanbiedt. Maar als bedrijf heb je er zelf ook voordeel van. Je kunt het uitstekend inzetten als tool voor leadgeneratie.

Hoe kan een live chat service ondersteunen bij leadgeneratie?

In eerste instantie wordt een live chat service vaak opgezet als helpdesk om klantvragen te beantwoorden. Dat is reactief. Als je er als bedrijf anders naar kijkt, dan zijn er echter meer mogelijkheden. Dit kanaal biedt direct toegang tot de klant! En dat biedt volop mogelijkheden voor leadgeneratie, mits je het goed aanpakt.

Waardevolle marketinginformatie
De informatie die via live chat binnenkomt, is goud waard. Hoe zoekt je klant? Waar loopt hij tegenaan tijdens het verkoopproces? Waar bevindt hij zich in de funnel? En welke informatie wil hij op dat moment zien? Wat zijn de twijfels om het product of dienst niet aan te schaffen? Kan hij vinden wat hij zoekt?

Al die informatie kun je gebruiken in het verbeteren van je marketingcommunicatie en het optimaliseren van je sales funnel.

Beschikbaarheid en klantverwachting
Met een chatfunctie heb je bovendien een streepje voor op de concurrentie die niet direct vragen beantwoordt tijdens het koopproces. Juist buiten kantoortijden, gaan klanten vaak online op zoek naar informatie. Als jij beschikbaar bent op het moment dat hij in het aankoopproces zit, dan zal hij minder snel geneigd zijn door te klikken naar een andere website. De kans op een aankoop bij jou neemt toe.

Proactief chatten
Je kunt wachten tot een klant jou een vraag stelt via de chat, maar je kunt er ook voor kiezen om klanten proactief te benaderen als ze op je website zijn. Dit kun je ook selectief doen. Je kunt bijvoorbeeld bezoekers benaderen op basis van:

  • eerder bezoek (binnen een bepaalde tijd);
  • de tijd die ze doorbrengen op een bepaalde pagina, bijvoorbeeld de prijzen- of tarievenpagina;
  • de pagina van herkomst, bijvoorbeeld via een specifieke campagne- of landingspagina.

Zo kun je bezoekers gericht en klantvriendelijk benaderen en hen proactief helpen in het aankoopproces.

Meedenken en upselling
Een live chat agent kan op basis van de vragen inschatten waaraan de klant behoefte heeft. Misschien is er product in je assortiment dat beter bij zijn behoefte past? De klant zal het waarderen als hij daarover advies krijgt. Dat leidt tot een hogere klanttevredenheid.

Dat geldt ook als de agent kan wijzen op een ander handig of aanvullend product. Dat moet wel iets zijn dat aansluit bij zijn aankoop en waar hij zelf nog niet aan had gedacht. Een live chat is een mooie gelegenheid voor subtiele upselling.

Voorwaarde voor succesvolle leadgeneratie met een live chat service

Als je je live chat service slim inzet, dan kun je je conversiepercentage verbeteren met 35 tot 65%. Alleen al door op het juiste moment vragen te beantwoorden.

Voorwaarde om deze informatie om te zetten in een lead is een proactieve live chat agent. Chatbots worden steeds slimmer, maar kunnen nog steeds niet zo goed de stemming van de klant aanvoelen en subtiel verkoopmogelijkheden inschatten. Dat kan alleen een menselijke chat agent.

Ook gebruik van humor en empathie is voorbehouden aan live agents. Juist deze eigenschappen kunnen leiden tot een grotere klanttevredenheid en klantentrouw.

Uitbesteden van je live chat service

Vind je het ingewikkeld om zelf een live chat service op te zetten? Heb je geen capaciteit of tijd om zelf de chat te beheren? Denk er dan eens over na om dit uit te besteden.

Als je je live chat service uitbesteedt aan BizziPhone, dan krijg je een eigen vast team van customer support professionals. Zij hebben ervaring en zijn getraind in proactief klantcontact. Bovendien verdiepen zij zich in jouw bedrijf, zodat ze voldoende op de hoogte zijn om alle standaard vragen te behandelen.

Qua reactiesnelheid doen we niet onder voor een chatbot. Wij reageren altijd binnen 30 seconden op berichten. Op doordeweekse dagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 17.00 uur. Dus ook op de momenten dat jouw klanten na kantoortijd jouw website bezoeken.

Wil je testen hoeveel conversie je kunt bereiken met live chat? Probeer onze live chat dan nu gratis 30 dagen uit!

post about img

Vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel of interesse in een of meerdere van onze dienst?

Neem contact op met Nikki van BizziPhone. Zij staat je graag te woord om te bespreken hoe ook jij de beste service aan je klanten kan geven.

Hoe kunnen we het succes van jouw organisatie vergroten?

Gun klanten de beste support en service via elk kanaal!

Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top