X

Tips voor het promoten van je live chat

  • 4 minuten
  • Amber Prinsen

Een live chat op je website is een win-win voor bedrijven en klanten.

Voor klanten omdat ze niet willen wachten. Als ze een vraag hebben tijdens het kopen op internet, dan willen ze gelijk antwoord. Bijna 1 op de 5 mensen heeft voorkeur voor de chatfunctie. Voor millenials is dit percentage nog hoger: 27%. En die voorkeur groeit nog steedsAls bedrijf wil je je klant natuurlijk tevreden houden en dus is een chatfunctie belangrijk. Je zou niet willen dat ze gaan shoppen bij de concurrent die wel direct antwoordt!

Een chatfunctie draagt echter niet alleen bij aan de klanttevredenheid, maar is voor bedrijven ook nog eens een prima instrument voor leadgeneratie. Websites met een live chat hebben gemiddeld 35% tot 65% meer conversie en verliezen minder snel potentiële klanten.

Live chat versus chatbot

Dat geldt vooral voor live chats, niet voor chatbots. Hoe ver we inmiddels ook zijn in de technische ontwikkeling, mensen reageren toch het beste op mensen. We kopen sneller iets van een persoon die we sympathiek vinden, dan van een bot die reageert met: “Het spijt me. Ik begrijp uw vraag niet. Kunt u deze nog eens anders formuleren?”. Een mens begrijpt je vaak wel en een behulpzame live agent denkt graag met je mee.

En dat is nog maar 1 van de voordelen van een live chat. In onze blog over de voordelen van deze chatfunctie vertellen we je er nog meer over.

Hoe promoot je je live chat?

Maar dan… als je eindelijk die felbegeerde live chat op je website hebt.. hoe pak je het dan aan? Je wilt namelijk wel chats ontvangen, maar dat gaat niet vanzelf. Wat kun je doen om dit te stimuleren?

Wij geven je graag een paar tips voor het promoten van je live chat:

1. Prominent aanwezig
Laat de chat proactief naar voren komen op de website. Dit kan je op verschillende manieren doen:

  • bij elk websitebezoek,
  • alleen bij het eerste bezoek,
  • bij het raadplegen van een bepaalde pagina of
  • na een x aantal minuten.

Dit is afhankelijk van het doel van de chat en je eigen voorkeur. Kijk maar eens op verschillende websites hoe zij het aanpakken en wat bij jouw bedrijf past. Zorg in ieder geval dat de chat prominent aanwezig is.

2. ‘Persoonlijke’ begroeting
Maak je chatbegroeting zo persoonlijk mogelijk door deze aan te passen per gebruiker en/of per pagina. Probeer je in te leven in de klant. Waar is hij naar op zoek op de betreffende pagina? Welk pad volgde hij tot en door je website? Daar kun je veel uit afleiden. Als je daarop inspeelt, dan voelt de bezoeker zich meer aangesproken.

3. Vermeldingen in andere communicatie uitingen
Refereer naar je chat in andere marketinguitingen. Denk aan je social media advertenties, je social media bedrijfspagina maar vergeet ook je e-mail footer niet.

Met een chatfunctie ben je als bedrijf toegankelijker voor je klanten. Hoe meer je laat zien – ook op andere media – dat de klant je eenvoudig kan bereiken, hoe eerder ze contact met je zullen opnemen. En direct contact met een klant is altijd een mooi moment voor klantenbinding.

4. Geef je chat een gezicht
Vaak hebben chatvensters een foto of icon. Kijk maar eens op onze website. Een foto komt aardiger over dan alleen een tekstblok met “Klik hier om de chat te openen”. Onbewust reageren mensen daarop. Ieder mens praat liever met mensen dan met robots. Bovendien weet je dan met wie je praat. Een foto van een live agent trekt dus zeker, bewust of onbewust, de aandacht.

5. Feedback en reviews
Vraag je feedback aan klanten? Vraag dan ook naar hun ervaring met de live chat. Waren ze tevreden over de dienstverlening? Benoem deze reviews op je website en eventuele andere communicatiekanalen. (Potentiële) klanten kunnen dan zien hoe gemakkelijk het is om contact op te nemen via de live chat.

Het beheren van je live chat: no sweat

Met deze tips loopt het vast en zeker snel storm met je live chat. En dan heb je misschien een volgende uitdaging: hoe ga je je live chat beheren? Een chat is onmisbaar, maar je moet het wel goed doen.

Uit recent onderzoek blijkt dat 21% van de chats onbeantwoord blijft! Dat is niet best voor je merk. Evenmin houden  klanten houden ervan als je ze laat wachten. Je reactiesnelheid bepaalt je conversie.

Gelukkig is er een simpele oplossing om dit goed te doen: je kunt het beheer van je live chat uitbesteden. Dan wil je wel zeker weten dat je klanten te woord worden gestaan door een vriendelijke en professionele customer support specialist. Het liefst iemand met ervaring en kennis over jouw bedrijf. Chats beantwoorden is namelijk niet aan iedereen besteed. Met de BizziChat dienst kun je daarop vertrouwen. Bovendien beantwoorden wij chats binnen 30 seconden, want langer wil je je klanten niet laten wachten!

Via ons dashboard heb jij op de achtergrond een volledig overzicht van alle chatgesprekken. Zo kun je je klantcontacten volgen, zonder dat het je al te veel tijd kost. Ben je nog in de opstartfase? Ook dan kunnen we je ondersteunen bij het implementeren van de live chat.

Je mag BizziChat bovendien gratis en vrijblijvend 14 dagen uitproberen! Nieuwsgierig geworden? 

post about img

Vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel of interesse in een of meerdere van onze dienst?

Neem contact op met Nikki van BizziPhone. Zij staat je graag te woord om te bespreken hoe ook jij de beste service aan je klanten kan geven.

Hoe kunnen we het succes van jouw organisatie vergroten?

Gun klanten de beste support en service via elk kanaal!

Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top