X

Wachtmuziek aan de telefoon: wel of niet?

  • 3 minuten
  • Amber Prinsen

Niet zo lang geleden belde ik een bedrijf. Ik belandde in de wachtstand en hoorde ‘Walking on sunshine’ van Katrina & The Waves als wachtmuziek. Omdat ik een drukke ochtend had gehad, was ik wel even toe aan pauze. Dit nummer was op dat moment een prima afleiding. Vrolijk drumde ik mee op mijn bureau. Gelukkig voor mijn collega’s zat ik alleen. Het nummer daarna was ineens een stuk minder en ineens duurde het wachten wel lang.

Meezingen of afhaken?

Wachtmuziek is bedoeld om het wachten minder lang te laten duren. Met het nummer van Katrina & The Waves lukte dat zeker, maar hoe groot is de kans dat de muziek bij je past? Dat hangt helemaal af van de muziek en het moment. Hoewel ik ‘Nine million bicycles’ van Katie Melua ooit een mooi nummer vond, heb ik hem inmiddels te vaak als wachtmuziek gehoord. Het is nu een fact dat ik het nummer niet meer kan horen. En daarin ben ik niet de enige. Radio 3FM organiseerde afgelopen jaar een verkiezing voor de stomste wachtmuziek. ‘Nine million bicycles’ was een van de genomineerde nummers.

Welke wachtmuziek kies je?

De meeste bedrijven spelen op safe met rustige liftmuziek. Muziekvoorkeur is immers nogal persoonlijk. Middle of the road muziek is dan redelijk veilig. Zeker wanneer je doelgroep heel divers is. Jammer wel dan dat mooie nummers, zoals die van Kate Melua, op een gegeven moment hun charme verliezen.

Een goede optie is vragen of de beller muziek wil tijdens het wachten. Dat doet Coolblue bijvoorbeeld.

Wat is toegestaan?

Op het gebied van wachtmuziek heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald dat je deze gratis mag gebruiken. Je hoeft geen rechten af te dragen aan BUMA/STEMRA wanneer je de muziek draait voor een gering aantal toehoorders en daarmee geen winstoogmerk hebt.

Het hangt dus af van hoe groot je publiek is, maar ook welke muziek je draait. Daarom is het goed om dit altijd te checken. In het bovenstaande geval ging het om het naburige recht. Daarnaast bestaat er ook nog auteursrecht. Bij rechtenvrije muziek hoef je het naburige recht niet te betalen. Het kan zijn dat je wel auteursrecht moet betalen aan de componist. Bij sommige organisaties kun je dit voor een eenmalige vergoeding afkopen. De muziek is dan verder helemaal rechtenvrij.

Alternatieven voor wachtmuziek

Het lijkt erop dat wachtmuziek óf heel goed valt (zie mijn eerste voorbeeld met Katrina & The Waves) óf helemaal verkeerd (zie de verkiezing van 3FM). Iets er tussenin lijkt niet bestaan. Als je niet wilt gokken dat je je klanten met wachtmuziek irriteert, wat kun je dan doen? Absolute radiostilte is ook geen optie. Dan heeft de klant het gevoel dat er niets gebeurt. Wat zijn er nog meer voor alternatieven?

Een van de opties is een attentietoon (een herhalende tuut-toon). Blijkbaar vinden de meeste mensen dit nog het minst irritant.

De beste optie

Het beste alternatief is natuurlijk om je klanten niet te laten wachten. Je reactiesnelheid heeft namelijk niet alleen een slechte invloed op je imago, maar ook op je omzet. In deze blog vertellen we je daar graag meer over. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 3 klanten niet meer terugbelt als ze te lang hebben moeten wachten? Dat kun je voorkomen door direct op te nemen.

Ben je zelf niet altijd in de gelegenheid om de telefoon direct te beantwoorden? Of heb je niet de middelen om een vaste telefoniste aan te nemen? Overweeg dan een telefoondienst. Je kunt doorschakelen op de momenten dat je niet kunt opnemen, tijdens vakantie of wanneer je je even wilt concentreren of je werk.

Je eigen telefoniste op afstand

Als je gebruikmaakt van de telefoonservice van BizziPhone dan heb je je eigen telefoniste op afstand. Je kunt haar briefen over jouw bedrijf, zodat ze helemaal op de hoogte is. Voor je klanten zal het lijken alsof ze bij jou in dienst is.

Alle inkomende gesprekken legt ze in je dashboard vast. Zo heb je overzicht en mis je nooit meer een gesprek.

Je kunt zelf bepalen wanneer je de telefoon doorschakelt: altijd, af en toe of na kantoortijd. Daarvoor hebben we een speciaal avond- en weekendabonnement. Je klanten kunnen je dan op doordeweekse dagen tot 22.00 uur ’s avonds bereiken en in het weekend tussen 9.00 en 17.00 uur. Zo geef jij je klanten de beste service en wek je geen irritatie met de verkeerde wachtmuziek!

Kijk snel op onze website voor meer informatie en start vandaag nog een gratis en vrijblijvende proefperiode van 30 dagen.

post about img

Vragen over dit artikel?

Heb je vragen over dit artikel of interesse in een of meerdere van onze dienst?

Neem contact op met Nikki van BizziPhone. Zij staat je graag te woord om te bespreken hoe ook jij de beste service aan je klanten kan geven.

Hoe kunnen we het succes van jouw organisatie vergroten?

Gun klanten de beste support en service via elk kanaal!

Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
Nooit meer (potentiële) klanten mislopen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top